От вторник Инспекцията по труда ще прави специализирани проверки за предприети от работодателите

...
От вторник Инспекцията по труда ще прави специализирани проверки за предприети от работодателите
Коментари Харесай

Инспекцията по труда започва проверки за наети хора с увреждания

От вторник Инспекцията по труда ще прави специализирани инспекции за предприети от работодателите ограничения за осъществяване на квотите за наемане на хора с трайни увреждания. Инспекторите ще наблюдават и дали компаниите са пригодили новоразкритите работни места по отношение на съответните потребности на хората с увреждания, които към този момент са наели или се чака да назначат. Ще се контролира и осъществяването на заместващите глобите алтернативни мерки за фирмите, като инспекцията ще е върху съществуването на сключени договори за закупуване на артикули или услуги, създадени от хора с увреждания, против месечна стойност от 1120 лв., или две минимални работни заплати. По закон работодатели с 50 до 99 служащи и чиновници към този момент би трябвало да наемат едно лице с трайни увреждания. Фирмите със 100 и над 100 служащи и чиновници – две на 100 от средносписъчния си състав.

За задачата бизнесът имаше три месеца гратисен интервал, в който можеше да потърси посредническите услуги на Агенцията по заетостта за наемане на безработни с трайно понижена продуктивност. В плануваните от законодателя изключения попадат секторите, чиято характерна среда попречва наемането на хората с увреждания. Тези компании обаче би трябвало да потвърждават, че работната среда в тях е рискова за наемане на хора с решения на ТЕЛК. За всяко незаето работно място за човек с увреждане работодателите ще заплащат ежемесечни компенсационни вноски в размер на 30 на 100 от минималната работна заплата за страната. Сумите ще постъпват в сметката на инспекцията по труда, а с тях ще се разпорежда Агенцията по заетостта. Средствата ще се употребяват за финансиране на действия в поддръжка на работодателите за обезпечаване на претовареност за хората с трайни увреждания. Съгласно Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания фирмите ще получават по 200 лв. за квалификацията и образованието на всеки нает с трайно увреждане. За оборудването на съществуващо или на ново работно място според потребностите и усложненията на работника ще отпускат еднократно 10 хиляди лева.

 

ГЛОБИ

За работодателите, които не заплащат компенсационни вноски при неизпълнена квота, пък са предвидени санкции. Глобата е сред 1000 и 2000 лв. за първо нарушение и от 4000 до 10 000 лв. за последващо. Събраните суми още веднъж отиват в инспекцията по труда. Тези пари обаче ще се внасят в централния бюджет. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР